lördag 9 juli 2011

jonna d lever i förväntningssamhället

jonna d har tack vare Micael Dahlén och boken Nextopia förstått varför hon ständigt känner sig stressad och jagad av livet.
Micael skriver om det nya förväntningssamhället där vi ständigt är på jakt efter nya saker och där ”du aldrig är bättre än nästa grej”. Vi har totalt glömt bort att leva i nuet utan ser bara fram till nästa händelse, fas och ting. I förväntningssamhället har vi ”långa fingrar” – vi vill ha allt och eftersom vi även lever i något som Dalén kallar "som helst-världen", kan vi få allt vi pekar på – vad som helst, när som helst och var som helst. Som jag tidigare skrivit, har jonna d ibland svårt att fatta rätt beslut och känner sig ganska förvirrad. Detta beror troligtvis på att valen är allt för många – ”ju fler saker det finns att välja mellan, desto fler saker måste vi välja bort” och ”ju fler alternativ som finns, desto större är risken att det finns något bättre någon annanstans”, skriver Micael Dahlén. Det är även bevisat att belåtenheten med ett val drastiskt sjunker vid ökande antal valmöjligheter. I som helst-världen kan vi göra allt men det kostar – tid. Tid är en bristvara och därför har ”generation stress” (som jonna d själv tillhör) blivit experter på multitasking – vi kör bil, pratar i telefon och lyssnar på radio samtidigt, vi pendlar till jobbet samtidigt som vi uppdaterar statusen på facebook och lyssnar på en ljudbok etc etc. Men tyvärr räcker inte tiden till och vi tvingas till att ta ett eller flera val, vilket är mycket svårt för invånarna i som helst-världen.
Jag har än så länge bara kommit halvvägs genom boken, men jag skulle ändå kunna fortsätta skriva rad efter rad om Nextopia. Om ni själva vill uppleva desamma aha-upplevelserna, som jag själv har gjort de sista två dagarna, måste ni läsa boken eller åtminstone besöka bloggen med detsamma namn


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar