tisdag 6 augusti 2013

mythbusters a la jonnd d i hong kong

jag har alltid sett Kina som ett magiskt... nästan overkligt land... vi sitter ju i sandlådan som barn och ska gräva oss ända ner till Kina... det är liksom som en liten låtsasvärld, en sagovärld på något vis... ett land långt, långt, långt dår borta och i skolan fick vi lära oss att i Kina, där bor det mååååånga människor, de äter ris varje dag, cyklar överallt och läser böcker uppochner och bakochfram.
Men... nu bor jag ju i detta fantasiland... eller ja, Hong Kong är ju än så länge inte kinesiskt men det är ju iallafall nära och nu har jag ju insett att det här landet inte alls är så magiskt och absolut inte sagolikt... så nu tycker jag att det är dags att ta kål på några av de myter som vi har byggt upp hemma i Sverige:


myt 1
kineserna äter ris till frukost, lunch och middag
hmmm, jo, de äter mycket ris men bara i södra Kina. I norra Kina äter de istället nudlar då klimatet i norr inte lämpar sig för odling av ris. Men jag kan inte säga att de äter ris till alla måltider och blir man utbjuden på en finare middag finns ris aldrig på bordet då detta anses vara en allt för vardaglig föda.

myt 2
tempot i hong kong är högt och alla jobbar jämt
nej... snarare tvärtom men detta kan vara personligt. Jag tycker dock att allt och alla är mycket långsammare här... ett helt annat tempo där till och med rulltrapporna går i slow motion. Tycker inte heller att de jobbar fler timmar per vecka men dagarna blir senare med tanke på att ingen är på jobb förrän runt kl. 9-10 på morgon. 

myt 3
kineser spottar, rapar och fiser offentligt
japp, det gör de... men det är inte lika tydligt i Hong Kong som inne i Kina


myt 4 
alla kineser cyklar
inte i Hong Kong och inte heller i de större städerna eftersom trafiken är allt för kaotiskt, men på landsbygden och i mindre städer (en mindre stad i Kina motsvarar ca. 3 gånger Stockholm) ses många kineser trampa sig fram och många fabriker jag har besökt har enorma cykelparkeringar för sina arbetare.

myt 5
kinesiska böcker är skrivna bakochfram
ja, det stämmer och det på grund av att man läser från höger till vänster och uppifrån och ner... alltså inte från vänster till höger och horisontionellt som vi i Europa gör.

myt 6
gräver man ett riktigt djupt hål, kommer man till kina
nej, tyvärr... Kina ligger tyvärr inte på andra sidan jordklotet för oss i Sverige


myt 7
det är så mycket föroreningar i kina att man aldrig ser himlen
nej! visst, det är mycket föroreningar här men det är inte så illa att vi konstant går runt i en dimma av smog. Himlen är lika blå som hemma när solen skiner, vilket dock inte är så ofta.

myt 8
på tunnelbanan finns det personer som arbetar 100% med att stuva in folk i vagnarna
både ja och nej... under rusningstrafik har de vakter som knuffar in och ser till att så många som möjligt får plats i varje vagn, men de är även de som säger stop när vagner är helt full.

Jag hade tänkte mig 10 myter, men kom inte på fler än 8... har ni några fler myter om Kina som ni skulle vilja ha bekräftade eller förkastade???

2 kommentarer: