söndag 13 november 2011

fototriss - kvinnligt

veckans tema i fototriss är kvinnligt, vilket idag har gjort jonna d väldigt kluven. Temat är bra och jag tycker det är bra att vi ställs inför dessa klurigheter ibland. Kvinnlighet och vad som är kvinnligt är ett hett och mycket känsligt tema. Jag personligen har en mycket klar ide om vad kvinnlighet är men jag vill inte klampa någon på tårna - det som jag tycker är kvinnligt kan anses neutralt eller till och med manligt i någon annans ögon. Däremot skulle jag inte ha några problem med att rada upp den ena manliga saken efter den andra, men detta med kvinlighet är allt för känsligt. Jag tycker vi skall fråga oss själva varför det är ok att högt säga att snickra och att mecka med bilen är manligt, medan vi idag inte får nämna att laga mat och syssla med handarbete är kvinligt.
I och med den ständigt pågående könsdisskussionen vågar jag hävda att saker och ting har förlorat sin manlighet vs. kvinlighet. Vad sitter vi igen med? Jo, en förvirrad och komplex syn på de två olika könen där ingen längre vet vad som är vad. Och inte heller vågar vi uttrycka våra meningar inom detta område för då kan man bli kallad för anti feminist,  kvinnohatarare eller homofob.
Som redan nämnt är jag tacksam för veckans tema och jag hoppas att det är fler än bara jag som funderat över våra könsroller idag. Men hur som helst... jag har efter mycket om och men tagit mig själv till fånga och överalat mig själv till att publicera några bilder på vad jag tycker är kvinnligt. Sen får jag hoppas att jag inte gör någon upprörd.
För fler kvinnliga fototriss, titta här!

15 kommentarer:

 1. Fina bilder på fina kreationer. Vad som är manligt respektive kvinnligt finns det nog många uppfattningar om. Det viktiga är att man själv trivs i sin roll och kan stå för det.

  SvaraRadera
 2. Jag har i princip haft samma funderingar som du, inte bara i dag, men ett tag. Det verkar vara lättare/mer okej att visa upp stereotypa bilder av det manliga, när vad som kan betraktas som kvinnligt eller okvinnligt för den delen kommer på tal så blir det ofta ramaskri...
  Jag avstår från veckans fototriss, efter mycket funderande kom jag fram till att jag inte kan presentera en bild av vad som jag tycker är kvinnligt, det jag skulle vilja visa i så fall kan jag inte visa, så då får det vara, det kvittar!
  Jag tycker dock att du löste uppgiften med bravur, och din text, den tycker jag extra mycket om!

  SvaraRadera
 3. Jag ser inte alls den känsligheten som jag mötts av på några bloggar inför ordet kvinnlighet! Varför är vi så rädda för att råka sätta en etikett och att någon annan ska bli upprörd! Spetsar är för mig absolut kvinnligt så bra tolkat! :O))

  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 4. Jag håller med dig, hela könstänket har gått överstyr på sina håll. Bara för att vi vill ha jämställt betyder ju inte det att vi vill förneka våra kvinnliga sidor. Ibland undrar man om man skall skämmas för att man råkar gilla något som är traditionellt kvinnligt. Mycket bra och tänkvärd text!

  SvaraRadera
 5. När man (läs jag) aldrig tänker i banorna manligt/kvinnligt bli kan trissar som dessa bli hur svåra som helst.
  Jag blir väldigt nyfiken på hur din, och Tant Marit's trissar skulle ha sett ut om ni inte funderat på "tåligheten" hos oss ;-)
  Din triss presenterar väldigt fina foton :-)

  SvaraRadera
 6. Härligt triss, även om gränserna suddas ut så är vissa saker bara kvinnliga för mig. Hoppas verkligen inte gränsen suddas ut totalt.

  SvaraRadera
 7. Fint trissat. För min del tänker jag sällan eller aldrig på manligt/kvinnligt. Här hemma gör vi vad vi är bäst på och det passar alldeles utmärkt. Sen vill jag ju ha lite flärd och ombonat ibland och det är sambon mindre intresserad av.

  SvaraRadera
 8. Helt klart kvinnligt motiv, men varför rädslan att göra någon upprörd?

  Att göra någon upprörd och säga saker man tycker och samtidigt råka provocera någon kan skapa debatt vilket kan vara nyttigt och med lite tur kan man göra världen lite mindre trångsynt?

  SvaraRadera
 9. Väldigt fina bilder, kvinnliga och mjuka. Och också intressant frågeställning tycker jag. Här hemma funderar vi inte så mycket. Den som är bäst på en sak, eller tycker en syssla är roligare att utföra, gör den. Rent traditionellt sett tror jag ibland vi står på motsatt sida, och det känns mest som att vi kompletterar varandra!

  SvaraRadera
 10. Spetsar känner jag som väldigt kvinnliga...
  Vackra och skira..

  SvaraRadera
 11. Håller med om att temat inte är enkelt.
  Men jag tycker din triss är bra, och blir allt annat än upprörd. :-)

  SvaraRadera
 12. Visst var det ett svårt tema? Jag tycker att du löste det utmärkt!

  SvaraRadera
 13. Vackra foton och visst är det otrevligt med etiketter.

  SvaraRadera